Wie was Mata Hari ?

Mata Hari

Nederlands bekendste spionne was Mata Hari.

Op 7 augustus 1876 werd Mata Hari in Leeuwarden geboren als Margaretha Geertruida Zelle.

Na een aanvankelijk moeizame start als circusartieste en schildersmodel , werd Margarethe in 1905 een hit in de Parijse uitgaanswereld. Ze trad op als de schaars geklede, oosterse danseres Mata Hari (Maleis voor oog van de Dag, oftewel de Zon).

Het publiek was laaiend enthousiast. Ze reisde heel Europa door voor optredens.

Maar de eerste wereldoorlog veroorzaakte een radicale breuk met de decadente levensstijl van het fin de siècle. Dit betekende het einde van haar optredens.

Terug in Nederland kreeg ze bezoek van de Duitse consul, Karl Cramer. Hij vroeg haar voor zijn land te spioneren in Frankrijk. In ruil daarvoor zou zij 20.000 franc ontvangen.

In diezelfde periode komt ze bij toeval in contact met kapitein Georges Ladoux, hoofd van het Bureau. Ondanks waarschuwingen van de Engelsen voor deze “verdachte persoon”, stelde Ladoux Mata Hari voor in dienst te treden bij het Tweede Bureau en om “ook” voor de Fransen te spioneren. Als beloning zou ze 1.000.000 franc ontvangen.

Ze vertelde Ladoux echter niet dat ze ook al was benaderd door de Duitsers. Het probleem was dat zij haar activiteiten als dubbelspion geheel op eigen initiatief ontplooide. Tijdens of voorafgaand aan haar werkzaamheden heeft ze de Franse Geheime Dienst nooit laten weten dat ze ook door de Duitsers was benaderd en andersom.

Toen men hier lucht van kreeg, kwamen 6 agenten haar arresteren in Parijs. Hoewel er geen enkel sluitend bewijs was voor de aanklacht tegen Mata Hari, werd zij in juli 1917 veroordeeld tot de dood. Tot op heden is er geen eenduidig oordeel over Mata Hari te geven.

Pas in 2017, 100 jaar na haar dood, zullen de Franse autoriteiten volledige inzage in haar dossier verschaffen. Tot nu toe staat het niet vast dat Mata Hari werkelijk schuldig was aan dubbelspionage en de doodstraf heeft verdiend.

Mata Hari Mystery Tour